W sobotę 16 marca w głuszyckim CK-MBP odbędzie się Degustacja Potraw Wielkanocnych połączona z Konkursem Tradycyjnych Potraw Wielkanocnych oraz Konkursem na Najpiękniejszą Palmę Wielkanocną.
Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych, Centrum Kultury-MBP organizuje 16 marca w godz. 10.00-14.00 Kiermasz Świąteczny, na którym zostanie zaprezentowane rękodzieło, a od godz. 11.00 do 14.00 będzie miała miejsce Degustacja Tradycyjnych Potraw Wielkanocnych połączona z konkursem na Tradycyjną Potrawę Wielkanocną.
O godz. 12.00 zostanie rozstrzygnięty Konkurs na Najpiękniejszą Palmę – udział mogą wziąć w nim wszyscy mieszkańcy, a swoje dzieła zaprezentować w dwóch kategoriach (indywidualne i grupowej) – w nagrodę zostanie ufundowany m.in. tablet.
Konkurs Tradycyjnych Potrwa Wielkanocnych adresowany do Sołectw i gospodarstw agroturystycznych z terenu gminy Głuszyca. Każda drużyna przygotowuje trzy potrawy: jedną wystawia do oceny, a dwie przeznacza na degustację dla przybyłych na kiermasz gości. W Konkursie na Tradycyjną Potrawę Wielkanocną zostaną przyznane trzy nagrody oraz dwa wyróżnienia. Dodatkowo oceniona zostanie także dekoracja stołu wielkanocnego każdej z drużyn.
Regulamin konkursu
Tradycyjnych Potraw Wielkanocnych
Głuszyca 2013
1.Organizatorzy konkursu:
- Centrum Kultury-Miejska Biblioteka Publiczna w Głuszycy, Stowarzyszenie Przyjaciół Grzmiącej im. Dh. Krystyny Pabich, Rada Miejska Głuszycy.
2. Cele konkursu:
- kultywowanie i propagowanie wiedzy o tradycjach świątecznych;
- prezentacja potraw świątecznych związanych ze świętami wielkanocnymi;
- wyłonienie najciekawszych propozycji tradycyjnych potraw świątecznych;
- zebranie przepisów i receptur potraw, które mogą posłużyć do przygotowania publikacji na temat kulinarnych tradycji świątecznych regionu głuszyckiego;
- wymiana doświadczeń i przepisów kulinarnych;
- pobudzenie kreatywności społeczności lokalnej;
- popularyzacja kultury i polskiej tradycji ludowej;
- integracja społeczności lokalnej.
3. Zadanie konkursowe i warunki udziału:
- zadaniem uczestników jest przygotowanie tradycyjnej potrawy wielkanocnej;
- w konkursie mogą wziąć reprezentacje sołectw oraz gospodarstw agroturystycznych z terenu gminy Głuszyca;
- każda drużyna może zgłosić jedną potrawę;
- swoje uczestnictwo należy zgłosić w podanym niżej terminie.
4. W ramach Konkursu uczestnicy zobowiązani są do:
- przygotowania we własnym zakresie stoiska konkursowego, m.in.: nakrycia stołu, naczyń, sztućców, dwóch świątecznych potraw poza konkursem (np. przekąska, ciasto) do degustacji dla uczestników konkursu oraz gości – za dekorację stołu także przewidywana jest nagroda;
- przygotowania we własnym zakresie do konkursu jednej potrawy konkursowej (poza dwiema wymienionymi wyżej) nawiązującej swoją tradycją do świąt wielkanocnych; potrwa nie może być umieszczona na przygotowanym stole, tylko dostarczona organizatorowi na 30 min. przed rozpoczęciem konkursu (tj. 16 marca br. do godz. 11.30); potrawa do konkursu zostanie wyeksponowana na osobnym stole z wylosowanym numerem-kodem; jury, oceniając potrawę, będzie znało tylko jej kod a nie jej twórcę;
- udostępnienia Organizatorowi przepisów i/lub receptur wykonanych konkursowych potraw;
5. Organizator i Współorganizatorzy nie zapewniają uczestnikom produktów,
ani sprzętów, niezbędnych do przygotowania potraw; uczestnicy nie będą posiadali dostępu do kuchni. Wszelkie sprzęty lub naczynia umożliwiające odgrzanie potraw zobowiązani są zorganizować we własnym zakresie. Organizator i Współorganizatorzy nie pokrywają kosztów związanych z dojazdem uczestników, zakupem artykułów niezbędnych do przygotowania potraw i stoisk konkursowych.
6. Miejsce i termin składania zgłoszeń:
- Centrum Kultury-Miejska Biblioteka Publiczna, w terminie do 14 marca 2013 r., do godz. 16.00, także telefonicznie: 0-74.8456.334 lub drogą e-mail’ową: ckmbp@gluszyca.pl z dopiskiem: ,,Konkurs Potrwa Wielkanocnych”
7. Rozstrzygnięcie konkursu:
- zgłoszone potrawy należy dostarczyć do Centrum Kultury-MBP w dniu konkursu, 16 marca 2013 r. do godz. 11.30.
- rozstrzygnięcie konkursu nastąpi o godz. 13.00.
8. Kryteria oceny potrawy:
- zgodność z tematem konkursu,
- dobór składników i dodatków,
- walory smakowe,
- estetyka potrawy,
- oryginalność.
9. Nagrody:
- w Konkursie zostaną przyznane trzy nagrody oraz wyróżnienia (o ilości wyróżnień zadecyduje jury).
10. Kontakt:
Centrum kultury-MBP w Głuszycy, nr tel.: 74 8456 334, e-mail: ckmbp@gluszyca.pl
Konkursowi będzie towarzyszył Kiermasz Świąteczny
oraz Konkurs na Najpiękniejszą Palmę Wielkanocną.